Strona główna  
   
  Plan lekcji  
   
  Historia szkoły  
   
  Dokumenty szkoły  
   
  Zasady rekrutacji  
   
  Profilaktyka  
   
  Nauczyciele  
   
  Samorząd Uczniowski  
   
  Rada Rodziców  
   
  Kierunki i wychowawcy klas  
   
  Kalendarz roku szkolnego  
   
  Kalendarz imprez i uroczystości  
   
  Olimpiady, konkursy, zawody  
   
  Koła zainteresowań  
   
  Absolwenci  
   
  Matura  
   
  Egzamin zawodowy  
   
  Osiągnięcia uczniów  
   
  Patronaty i współpraca  
   
  Współpraca z zagranicą  
   
  Projekt "Newton też był uczniem"  
   
  Europejskie projekty edukacyjne  
   
  Comenius REGIO  
   
  Klub Europejski Douzelage  
   
  Wolontariat  
   
   
   
  Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy  
   
  Gazeta szkolna "WIÓRY"  
   
  Super Klasa  
   
  Sport  
   
  Informacje dla rodziców  
   
  50 lat Liceum Ogólnokształcącego  
 
 
     
 

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1chojna@o2.pl

tel./faks 091 414 20 29


 
 
PATRONATY - WSPÓŁPRACA
 
   
     
 
ZUT
 
     
   
     
 
 
     
     
 
 
     
     

 


     
 

ELIMINACJE OKRĘGOWE XVI OLIMPIADY WIEDZY
O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU

 

        Dnia 13.01.2012 r. w Stargardzie Szczecińskim odbyły się okręgowe eliminacje XVI Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady były ,,Normy i zalecenia żywieniowe a marketing żywności’’. Rzetelna informacja żywieniowa na opakowaniach produktów spożywczych, w reklamie i środkach masowego przekazu, jest  przedmiotem szczególnej troski  instytucji odpowiedzialnych za zdrowie społeczeństwa. W tym obszarze zdarza się jednak wiele  nieprawidłowości, na czym cierpi nieświadomy zagrożeń konsument, zwłaszcza młody.
Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, na który składa się :
-30% zadań z zakresu tematyki wiodącej
-70%zadań z wiedzy o żywności i żywieniu.
Zadania z wiedzy o żywności i żywieniu obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem. Test składał się z różnego typu  zadań: uzupełnianie tekstu, wybór, prawda-fałsz, przyporządkowanie, skojarzenia.
Przed pisaniem testu odbyła się rejestracja uczestników i losowanie miejsc na sali gimnastycznej. W eliminacjach brało udział 44 uczniów z 25 szkół różnego typu (ogólnokształcące i technika) województwa zachodniopomorskiego.
Uczeń z klasy III TZ w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych Patryk Rogowski zajął 9 miejsce uzyskując 50 punktów. Mimo braku kwalifikacji do etapu centralnego gratulujemy uzyskanego wyniku.
Zgodnie z informacjami podawanymi przez komitet główny olimpiady minimalna ilość punktów decydująca o wpisaniu na listę kandydatów do etapu centralnego wynosi 58.


 

 

 

 

 

LANGUAGE

Anglia Niemcy Węgry


LINKI

Centralna Komisja Egzaminacyjna

Okręgowa Komisja Egzaminacyjna
w Poznaniu

Kuratorium Oświaty
w Szczecinie

Starostwo Powiatowe
w Gryfinie


Dziennik elektroniczny LIBRUS

 
 

GALERIA

 
     
 
 
     
     
   
     
   
     
   
     
 

 

 
 
Wszelkie Prawa Zastrzeżone 2007
ZSP Nr 1 w Chojnie