WYCIECZKA NA TARGI GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE „ GASTRO-HOTEL” W KOŁOBRZEGU
W czwartek 29.01.2009 roku odbyła się wycieczka na targi gastronomiczno- hotelarskie „ GASTRO- HOTEL” do Kołobrzegu. Organizatorami wycieczki były: Izabela Barylska, Justyna Sumara, Bianka Małysz. W wycieczce wzięli udział uczniowie klas II i III Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych (15 osób) oraz II Technikum Hotelarskiego (2 osoby).
Po przybyciu do Kołobrzegu udaliśmy się na małą przechadzkę nad morze. Było zimno, wietrznie, ale odrobina zdrowego jodu warta jest poświęceń.
O godzinie 12.00 dotarliśmy na targi, które odbywały się w Hali Millenium. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia wszelkich nowości z dziedziny gastronomii i hotelarstwa, fachowego sprzętu, niezbędnych narzędzi. Bardzo dużą atrakcją był pokaz carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach) przeprowadzony przez mistrza z Akademii Carvingu Dariusz Ślusarczyka. Wykonane przez niego rzeźby były jak żywe, coś pięknego. Praca bardzo pracochłonna, ale efekt niesamowity.
O godzinie 13.30 uczniowie mieli możliwość obejrzenia nie lada wyczynów barmańskich w wykonaniu Krzysztofa Drabika. Młodzież z wielkim zaangażowaniem uczyła się i próbowali swoich sił w tajnikach sztuki barmańskiej.
Około godziny 14.00 uczniowie klasy II Technikum Hotelarskiego uczestniczyli w szkoleniu: „Pokój hotelowy wraz z łazienką –profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa”. Pokaz wykonany był przez fachowców z Hotelu Orbis.
Na zakończenie wszyscy uczestniczyli w szkoleniu: „ Sposoby obsługi gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych”. Uczniowie wraz z prowadzącymi szkolenie sprawdzali swoje umiejętności dotyczące obsługi gości. Uczennice klasy III a TOUG Joanna Rokicka i Paulina Rzeszowska bardzo pilnie asystowały w pokazie obsługi gościa w restauracji. Po zakończonym szkoleniu uczniowie otrzymali zaświadczenia o uczestnictwie w szkoleniu.
|