|
PRÓBNY EGZAMIN DLA KLASY II KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII
W czwartek 07.04.2011 r. odbył się próbny egzamin teoretyczny dla uczniów klasy drugiej w zawodzie kucharz małej gastronomii. Uczniowie mieli do rozwiązania test, który składał się z 70 zadań: 50 pytań z części dotyczącej przedmiotów zawodowych takich jak: technologia gastronomiczna, zasady żywienia, wyposażenie techniczne, organizacja, bezpieczeństwo i prawo pracy. Część druga to 20 pytań dotyczących bloku ekonomicznego. Uczeń zda pozytywnie egzamin, gdy w części I osiągnie wynik 50%, a w części II- 30%.
Tego samego dnia odbył się również pokazowy egzaminu praktyczny. Uczeń by zdać egzamin praktyczny musi osiągnąć próg 75%.
Zadanie ucznia polegało na wykonania trzech zestawów potraw: pierś z kurczaka duszona z warzywami, ryż na sypko oraz sos vinegrette. Do egzaminu zgłosił się uczeń- Paweł Staroń. Cały egzamin obserwowały nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych: Małgorzata Zarzycka i Justyna Sumara oraz uczniowie. Po wykonaniu zadania, uczeń miał zaprezentować i omówić swoje zadanie egzaminacyjne. Na koniec dokonano degustacji wykonanych potraw i omówienia całości egzaminu. Uczeń, który podjął się próby zdawania egzaminu zdał go z wynikiem pozytywnym.
|