SPRAWOZDANIE Z KONKURSU WIEDZY O ŻYWIENIU
„ WIEM CO JEM”
Dnia 12.04.2011 roku odbył się szkolny konkurs wiedzy o żywieniu: „Wiem co jem”. Organizatorem konkursu była Justyna Sumara- nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i chemii.
Celem konkursu było pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnienie wśród młodzieży wiedzy o racjonalnym odżywianiu, promowanie zdrowego stylu życia, kształtowanie odpowiednich wzorców i zachowań żywieniowych oraz konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów.
Konkurs przeznaczony był dla uczniów klas Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych. Konkurs polegał na rozwiązaniu testu, w którym uczniowie mogli wykazać się wiadomościami zdobytymi na lekcjach zasad żywienia, technologii gastronomicznej i z życia codziennego. Test składał się z 60 zadań: 40 zadań- test wyboru; 10 zadań - prawda czy fałsz; 5 zadań - przyporządkowania- tworzenie par; 5 zadań – pytania skojarzeniowe). Czas przeznaczony na rozwiązanie testu wynosił 45 minut. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 70.
W zmaganiach konkursowych udział wzięło 17 uczniów: 11 z klasy II TOUG i 6 z klasy III TOUG.
Zwycięzcy konkursu to:
- I miejsce- Rogowski Patryk – klasa II TOUG
- II miejsce- Jastrzębska Dominika – klasa III TOUG
- III miejsce- Skowrońska Monika – klasa III TOUG
Organizator:
mgr inż. Justyna Sumara
Regulamin konkursu
|