ELIMINACJE OKRĘGOWE
XVII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU
Dnia 11.01.2013 r. w Stargardzie Szczecińskim odbyły się okręgowe eliminacje XVII Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Tematyką wiodącą tegorocznej Olimpiady jest „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”. Ze względu na kulturotwórczą rolę żywności i żywienia problematyka ta jest szeroko obecna w środkach masowego przekazu. Poświęca się jej liczne konferencje naukowe, targi, jest przedmiotem zainteresowania wielu autorów publikacji prasowych i książkowych oraz programów radiowych i telewizyjnych.
Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, w którego skład wchodziło:
- 30% zadań z zakresu tematyki wiodącej,
- 70% zadań z wiedzy o żywności i żywieniu.
Zadania z wiedzy o żywności i żywieniu obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno - chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem. Test składał się z różnego typu zadań: uzupełnianie tekstu, wybór prawda - fałsz, przyporządkowanie, skojarzenia.
Przed pisaniem testu odbyła się rejestracja uczestników i losowanie miejsc na sali gimnastycznej. W eliminacjach brało udział 48 uczniów z 24 szkół różnego typu - 16 osób z liceum i 32 z techników województwa zachodniopomorskiego.
Uczeń klasy IV technikum organizacji usług gastronomicznych – Patryk Rogowski zajął 10 miejsce uzyskując 49 punktów. Mimo braku kwalifikacji do etapu centralnego gratulujemy uzyskanego wyniku.
Zgodnie z informacjami podawanymi przez Komitet Główny Olimpiady minimalna ilość punktów decydująca o wpisaniu na listę kandydatów do etapu centralnego wynosi 63.
Z okręgu zachodniopomorskiego nikt nie zakwalifikował się do etapu centralnego.
W trakcie sprawdzania prac dla uczestników Olimpiady i ich opiekunów odbył się pokaz sztuki kulinarnej. Jeden z uczniów sporządzał zupę z dyni po stargardzku.
mgr inż. Małgorzata Zarzycka
|