|
ELIMINACJE OKRĘGOWE
XXI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI
13 stycznia 2017 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się etap okręgowy XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W tym roku hasłem przewodnim były: „Produkty zbożowe - technologia i rola w żywieniu”. W rywalizacji wzięło udział 44 uczniów z 26 szkół województwa zachodniopomorskiego i lubuskiego. Młodzież rozwiązywała zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia, technologii gastronomicznej, w tym sporządzania potraw i napojów i obsługi konsumenta.
Naszą szkołę reprezentowała Weronika Pasiud z klasy IV TŻ, która zajęła 12 miejsce. Uczestnicy eliminacji mogli wysłuchać ciekawych wykładów, takich jak: „Zastosowania mąk niestandardowych w piekarnictwie” - dra inż. Roberta Iwańskiego z Katedry Technologii Żywności Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, „Słów kilka o genezie wskazówek żywieniowych” - prof. dra hab.,dra h.c. multi Jana Gawęckiego z Katedry Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz prelekcji „Mięso wieprzowe, a zdrowie człowieka”- dr hab. Anity Kołodziej - Skalskiej z Katedry Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ZUT w Szczecinie.
mgr inż. Małgorzata Zarzycka |