Zajęcia warsztatowe „Wiem, co jem”
„Jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego,
czego nie lubisz, picie tego, czego nie chcesz i robienie tego,
na co nie masz ochoty”
[Mark Twain]
2 grudnia 2016 r. gościliśmy w internacie naszej szkoły, panią dietetyk Iwonę Andrzejak, właścicielkę poradni dietetycznej Strefa Light w Chojnie, która przeprowadziła z wychowankami internatu zajęcia warsztatowe pt. „Wiem, co jem”.
Spotkanie miało formę wykładu połączonego z warsztatami. Podczas wykładu młodzież dowiedziała się jak prawidłowo należy się odżywiać i jakie są konsekwencje błędów żywieniowych. Ponadto, pani dietetyk przestrzegała uczniów przed stosowaniem wszelkich diet znanych lub mniej znanych. Wskazała skutki uboczne nadmiernego stosowania napojów energetyzujących, izotoników, żywności typu fast food.
Uczniowie dowiedzieli się również jak dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie ma aktywność fizyczna. Kierownik internatu, pani Dorota Szwiec, przypomniała uczniom, że żywienie w stołówce internatu jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Zdrowia dotyczące żywienia zbiorowego. Poprosiła uczniów, aby zwrócili uwagę na to, co jedzą poza internatem, aby wyrabiali w sobie zdrowe zwyczaje w żywieniu, skoro mają tak dobre podstawy, związane ze zdrowym odżywianiem.
W drugiej części spotkania, odbyła się degustacja produktów mlecznych typu: kefir, maślanka, jogurt naturalny w połączeniu z ziarnami zbóż, żurawiną, otrębami pszennymi, żytnimi i owsianymi oraz z otrębami z dodatkiem owoców.
Spotkanie z dietetykiem miało na celu uświadomienie młodym ludziom jak ważny jest zdrowy styl życia, zweryfikowanie własnej wiedzy na temat prawidłowego odżywiania i przestrzeganie zasad właściwego żywienia. Była to też okazja do zaprezentowania młodzieży skutecznych form zapobiegania złym nawykom żywieniowym oraz rozpowszechnianie pozytywnych zachowań prozdrowotnych wśród uczniów mieszkających w internacie.
kierownik internatu
mgr Dorota Szwiec |