STRONA GŁÓWNA  
   
  HISTORIA SZKOŁY  
   
  ABSOLWENCI  
   
  DOKUMENTY  
   
  REKRUTACJA  
   
  ODDZIAŁY I WYCHOWAWCY  
   
  KADRA PEDAGOGICZNA  
   
  SAMORZĄD UCZNIOWSKI  
   
   
   
  INTERNAT  
   
  PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU  
   
  DORADCA ZAWODOWY  
   
  PROFILAKTYKA  
   
  EWALUACJA  
   
 
 
   
  EGZAMIN MATURALNY  
   
  EGZAMIN ZAWODOWY  
   
  PATRONATY  
   
   
   
   
   
  SUKCESY UCZNIÓW  
   
   
   
  SUPER KLASA  
   
  GAZETA "WIÓRY"  
   
  50 LAT LO  
   
  MOODLE  
   
  ADMINISTRATOR  
   
   
 

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1@zsp1chojna.pl

tel./faks 091 414 20 29


 
 
PATRONATY - WSPÓŁPRACA
 
     
   
     
 
 
     
   
     
   
     
 
WOPR
 
     
 
Akademia CISCO
 
 
 
     
     

 


 

Zajęcia warsztatowe „Wiem, co jem”


„Jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego,
 czego nie lubisz, picie tego, czego nie chcesz i robienie tego,
 na co nie masz ochoty”
[Mark Twain]

 

2 grudnia 2016 r. gościliśmy w internacie naszej szkoły, panią dietetyk Iwonę Andrzejak, właścicielkę poradni dietetycznej Strefa Light w Chojnie, która przeprowadziła z  wychowankami internatu zajęcia warsztatowe pt. „Wiem, co jem”.

Spotkanie miało formę wykładu połączonego z warsztatami. Podczas wykładu młodzież dowiedziała się jak prawidłowo należy się odżywiać i jakie są konsekwencje błędów żywieniowych. Ponadto, pani dietetyk przestrzegała uczniów przed stosowaniem wszelkich diet znanych lub mniej znanych. Wskazała skutki uboczne nadmiernego stosowania napojów energetyzujących, izotoników, żywności typu fast food.


Uczniowie dowiedzieli się również jak dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie ma aktywność fizyczna. Kierownik internatu, pani Dorota Szwiec, przypomniała uczniom, że  żywienie w stołówce internatu jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Zdrowia dotyczące żywienia zbiorowego. Poprosiła uczniów, aby zwrócili uwagę na to, co jedzą poza internatem, aby wyrabiali w sobie zdrowe zwyczaje w żywieniu, skoro mają tak dobre podstawy, związane ze zdrowym odżywianiem.

W drugiej części spotkania, odbyła się degustacja produktów mlecznych typu: kefir, maślanka, jogurt naturalny w połączeniu z ziarnami zbóż, żurawiną, otrębami pszennymi, żytnimi i owsianymi oraz z otrębami z dodatkiem owoców.


Spotkanie z dietetykiem miało na celu uświadomienie młodym ludziom jak ważny jest  zdrowy styl życia, zweryfikowanie własnej wiedzy na temat prawidłowego odżywiania i  przestrzeganie zasad właściwego żywienia. Była to też okazja do zaprezentowania młodzieży skutecznych form zapobiegania złym nawykom żywieniowym oraz  rozpowszechnianie pozytywnych zachowań prozdrowotnych wśród uczniów mieszkających w internacie.

 

kierownik internatu
mgr Dorota Szwiec

 
 

LANGUAGE

Anglia
Niemcy Węgry


LINKI

Ministerstwo Edukacji Narodowej

Centralna Komisja Egzaminacyjna

Okręgowa Komisja Egzaminacyjna
w Poznaniu

Kuratorium Oświaty
w Szczecinie

Starostwo Powiatowe
w Gryfinie

Dziennik elektroniczny

Poczta

 
 

GALERIA

     
   
     
   
     
 
 
     
   
     
   
     
   
     
   
     
 
 
     
 
 
 


 
   
     
  WOŚP 2012  
     
 
Festiwal Piosenki Angielskiej 
 
     
 

 

 
Wszelkie Prawa Zastrzeżone 2007
ZSP w Chojnie