Szkolenie kadry nauczycieli na Malcie
w ramach projektu „Europejskie staże” ERASMUS +
W dniach od 24 -
28.04.2017 r. czworo nauczycieli przedmiotów gastronomiczno -
hotelarskich uczestniczyło w zagranicznym wyjeździe edukacyjnym dla
kadry szkolnej. Szkolenie odbywało się w Institute of Tourism Studies
na Malcie. Uczestnikami projektu byli również nauczyciele z
hiszpańskiej szkoły zawodowej w Almeraya. Mobilność odbywała się
w formie " job - shadowing", która polegała na obserwacji zajęć
i codziennej pracy nauczycieli z instytucji goszczącej.
Celem projektu było podnoszenie zawodowych umiejętności
uczestników, poszerzenie kompetencji językowych i
wielokulturowych, jak również kształtowanie tożsamości
europejskiej.
Pierwszego dnia, po oficjalnym powitaniu, odbyła się konferencja
poświęcona strukturze kształcenia zawodowego na Malcie, w Polsce i
Hiszpanii. Każda grupa przedstawiła i omówiła system szkolnictwa
zawodowego swojego kraju. Kolejnym punktem zajęć było zwiedzanie
Institute of Tourism Studies ( ITS). Zaprezentowano bazę dydaktyczną
szkoły: klasy lekcyjne, pracownię gastronomiczną oraz funkcjonujące w
szkole zakłady gastronomiczne - kantynę i restaurację Pembroke Suite. W
ramach kształcenia praktycznego w w/w obiektach uczniowie doskonalą
swoje umiejętności zawodowe dotyczące sporządzania potraw i obsługi
gości.
Następnego dnia uczestnicy mobilności obserwowali zajęcia lekcyjne
dotyczące kultury maltańskiej, po których poszerzali swoją
wiedzę zwiedzając stolicę Malty - Vallettę.
W środę miało miejsce spotkanie z
koordynatorem d.s. praktyk z ITS, który przedstawił miejsca,
czas i przebieg lokalnych i zagranicznych staży. Uczestnicy mobilności
wymienili się doświadczeniami na ten temat. Po południu odbyły się
ciekawe zajęcia języka angielskiego, przeznaczone dla osób
dorosłych dokształcających się z zakresu turystyki. Ludzie z
różnych zakątków świata opowiadali historie swojego
pobytu na Malcie i planach na przyszłość. Rozmawiano o
tradycyjnych potrawach, zwyczajach i zabytkach Malty.
W kolejnym dniu odbyło się
spotkanie z przedstawicielem ds. przygotowania i organizacji projektu
„Valletta - Europejska Stolica Kultury 2018”. Jest to
projekt, w którym wybrane przez Unię Europejską miasto może
zaprezentować życie kulturalne miasta, regionu, państwa.
W tym dniu obserwowano zajęcia praktyczne uczniów gastronomii w
Restauracji Pembroke Suite, podczas których przygotowywano
hiszpańskie potrawy na zaplanowany uroczysty obiad. W trakcie zapoznano
się z wyposażeniem pracowni, metodami pracy i przebiegiem procesu
technologicznego.
W ostatnim dniu szkolenia odbyły się zajęcia w plenerze, polegające na
zwiedzaniu Pałacu Inkwizytorki i Muzeum Morskiego w Birgu. Oglądanie
zabytków połączone było z zajęciami praktycznymi z turystyki,
podczas których uczniowie sprawdzali się w rolach
przewodników.
Nasz tygodniowy staż zakończył się wręczeniem zaświadczeń
potwierdzających udział w szkoleniu w ITS oraz uroczystym pożegnaniem z
grupą z Hiszpanii i goszczącymi nas nauczycielami z Malty.
Udział w mobilności był dla nas ciekawym i nowym doświadczeniem.
Przyczynił się do poszerzenia wiedzy i zdobycia praktycznych
umiejętności, istotnych w pracy i rozwoju zawodowym. Udoskonalił nasze
umiejętności językowe, zapewnił wzrost kompetencji społecznych i
kulturowych. Zwiększył naszą pewność siebie i zmotywował do udziału
w kolejnych mobilnościach.
Nauczycielki przedmiotów
hotelarskich i gastronomicznych
|