STRONA GŁÓWNA  
   
  HISTORIA SZKOŁY  
   
  ABSOLWENCI  
   
  DOKUMENTY  
   
  REKRUTACJA  
   
  ODDZIAŁY I WYCHOWAWCY  
   
  KADRA PEDAGOGICZNA  
   
  SAMORZĄD UCZNIOWSKI  
   
   
   
  INTERNAT  
   
  PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU  
   
  DORADCA ZAWODOWY  
   
  PROFILAKTYKA  
   
  EWALUACJA  
   
 
 
   
  EGZAMIN MATURALNY  
   
  EGZAMIN ZAWODOWY  
   
  PATRONATY  
   
   
   
   
   
  SUKCESY UCZNIÓW  
   
   
   
  SUPER KLASA  
   
  GAZETA "WIÓRY"  
   
  50 LAT LO  
   
  MOODLE  
   
  ADMINISTRATOR  
   
   
 

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1@zsp1chojna.pl

tel./faks 091 414 20 29


 
 
PATRONATY - WSPÓŁPRACA
 
     
   
     
 
 
     
   
     
   
     
 
WOPR
 
     
 
Akademia CISCO
 
 
 
     
     

 


 

Zajęcia dydaktyczne kl. I TŻ i II TŻ
na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa
Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego

 

W dniu 1 czerwca 2017 r. uczniowie klasy I i II Technikum Zawodowego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w wycieczce dydaktycznej na  Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego. Młodzież miała możliwość uczestniczenia w zajęciach laboratoryjnych z  technologii mleczarskiej i technologii piekarskiej.

Zajęcia odbywały się w dwóch grupach, każda część po 90 minut. W ramach zajęć z  technologii mleczarskiej pt. „ Galanteria mleczna na miarę każdego zacisza domowego”, uczniowie samodzielnie produkowali kefir, jogurt, masło, masło smakowe i lody. Zajęcia prowadziły dr hab. inż. Izabela Dmytrów oraz dr inż. Anna Mituniewicz - Małek z Zakładu Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności.


W tym samym czasie druga grupa młodzieży uczestniczyła w zajęciach z technologii piekarskiej. Zajęcia prowadziły dr inż. Katarzyna Felisiak oraz dr inż. Sylwia Przybylska z  Katedry Technologii Żywności. Tematyka zajęć dotyczyła produkcji i wypieku chleba pszennego i bułek metodą tradycyjną oraz ciastek owsianych. W trakcie warsztatów młodzież zapoznała się z linią technologiczną produkcji pieczywa. Uczniowie samodzielnie przygotowywali surowce, a następnie - zgodnie z recepturą - łączyli poszczególne składniki. Każdy mógł wykazać się pomysłowością i przygotować różne kształty bułek oraz zastosować dodatki według własnego uznania.

Młodzież była bardzo zaangażowana w wykonywane ćwiczenia, uważnie wsłuchiwała się w prowadzone wykłady. Dla większości z nich to pierwszy kontakt z profesjonalną salą ćwiczeniową - laboratorium, fachowym sprzętem.
Na koniec warsztatów odbyły się degustacje przygotowanych produktów.

Zajęcia dały młodzieży możliwość zastosowania w praktyce wiedzy teoretycznej zdobytej w  szkole. Uczniowie poznali specyfikę nauki w szkole wyższej. Warsztaty cieszyły się  dużym zainteresowaniem, czego dowodem jest chęć uczestnictwa naszej młodzieży w kolejnym takim wyjeździe.

 

Opiekunowie: mgr inż. Justyna Sumara
mgr inż. Izabela Barylska

 

 

 

 
 

LANGUAGE

Anglia
Niemcy Węgry


LINKI

Ministerstwo Edukacji Narodowej

Centralna Komisja Egzaminacyjna

Okręgowa Komisja Egzaminacyjna
w Poznaniu

Kuratorium Oświaty
w Szczecinie

Starostwo Powiatowe
w Gryfinie

Dziennik elektroniczny

Poczta

 
 

GALERIA

     
   
     
   
     
 
 
     
   
     
   
     
   
     
   
     
 
 
     
 
 
 


 
   
     
  WOŚP 2012  
     
 
Festiwal Piosenki Angielskiej 
 
     
 

 

 
Wszelkie Prawa Zastrzeżone 2007
ZSP w Chojnie