WYCIECZKA NA TARGI GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE „ GASTRO-HOTEL” W KOŁOBRZEGU
W piątek 05.03.2010 roku odbyła się wycieczka na targi gastronomiczno - hotelarskie „ GASTRO- HOTEL” do Kołobrzegu. Organizatorami wycieczki były Izabela Barylska, Bianka Małysz. W wycieczce wzięli udział uczniowie klas Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych oraz Technikum Hotelarskiego.
Targi GASTRO-HOTEL, odbywały się w Hali Millenium w Kołobrzegu. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia wszelkich nowości z dziedziny gastronomii i hotelarstwa, fachowego sprzętu, niezbędnych narzędzi, fachowej wiedzy.
Bardzo dużą atrakcją był pokaz carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach) przeprowadzony przez mistrza z Akademii Carvingu. Wykonane przez niego rzeźby były jak żywe, naturalne i bardzo pomysłowe. Praca bardzo pracochłonna, ale efekt niesamowity.
Uczniowie mieli możliwość uczestniczenia w prezentacji charakterystyki win z całego świata, którą poprowadził someelier (znawca win).
Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs na najbardziej wyszukaną potrawę morską. Potrawy wyglądały przepięknie, szkoda tylko, że nie było degustacji.
Następnie uczniowie klasy Technikum Hotelarskiego uczestniczyli w szkoleniu: „Pokój hotelowy wraz z łazienką – profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa”. Pokaz wykonany był przez fachowców z Hotelu Orbis.
Na zakończenie wszyscy uczestniczyli w szkoleniu: „Sposoby obsługi gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych”. Uczniowie wraz z prowadzącymi szkolenie sprawdzali swoje umiejętności i wiadomości dotyczące prawidłowego przygotowania nakrycia i obsługi gościa w restauracji. Po zakończonym szkoleniu uczniowie otrzymali zaświadczenia o uczestnictwie w szkoleniu.
Wycieczka zakończyła się miłym lecz mroźnym spacerem brzegiem morza.
|