ZAJĘCIA DYDAKTYCZNE KLASY I i II TŻ
NA WYDZIALE NAUK O ŻYWNOŚCI I RYBACTWA
ZACHODNIOPOMORSKIEGO UNIWERSYTETU TECHNOLOGICZNEGO
W SZCZECINIE
Dnia 12.03.2014 r. uczniowie klasy I i II TŻ uczestniczyli w zajęciach dydaktycznych na wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.
Po przywitaniu i podziale na dwie grupy, młodzież wzięła udział w ćwiczeniach technologicznych. Tematyką pierwszych ćwiczeń była „Galanteria mleczna na miarę domowego budżetu”. Uczniowie produkowali masło, lody, dokonywali oceny organoleptycznej przygotowanych napojów fermentowanych. Atrakcją podczas tych warsztatów była możliwość wykonania profesjonalnego oznaczenia kwasowości mleka metodą laboratoryjną.
Następne zajęcia dotyczyły wypieku chleba metodą tradycyjną. Uczniowie mieli możliwość obserwacji procesu produkcji chleba metodą dwufazową z zastosowaniem profesjonalnych urządzeń. Samodzielnie formowali wyroby z ciasta, które poddawane były wypiekowi. Po zakończeniu procesu odbyła się oczywiście degustacja.
Zajęcia dały młodzieży możliwość zastosowania w praktyce wiedzy teoretycznej nabytej w szkole. Uczniowie poznali specyfikę nauki w szkole wyższej. Ćwiczenia cieszyły się dużym zainteresowaniem, czego dowodem jest chęć uczestnictwa naszej młodzieży w kolejnym takim wyjeździe.
mgr inż. Małgorzata Zarzycka
mgr inż. Bianka Małysz - Lewandowska
|