|
ELIMINACJE OKRĘGOWE
XIX OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU
Dnia 09.01.2014 r. w Szczecinie odbyły się okręgowe eliminacje XIX Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady jest ,,Bezpieczeństwo żywności i żywienia’’. Bezpieczna żywność jest jednym z priorytetów polityki żywieniowej. Pożywienie nie może powodować żadnych szkodliwych skutków dla zdrowia konsumentów.
Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu zawierającego:
- 30% zadań z zakresu tematyki wiodącej,
- 70%zadań z wiedzy o żywności i żywieniu.
Test składał się z zadań typu: uzupełnianie tekstu, wybór, prawda - fałsz, przyporządkowanie, skojarzenia.
Zadania z wiedzy o żywności i żywieniu obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno - chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem.
Przed pisaniem testu odbyła się rejestracja uczestników i losowanie miejsc na auli .
W eliminacjach okręgowych brało udział 48 uczniów z 25 szkół różnego typu: 15 osób z liceum i 33 z techników województwa zachodniopomorskiego. Zgodnie z informacjami podawanymi przez Komitet Główny Olimpiady minimalna ilość punktów, decydująca o wpisaniu na listę kandydatów do etapu centralnego wynosi 74.
Uczennica z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych – Weronika Tołłoczko zajęła 18 miejsce, uzyskując 45 punktów. Mimo braku kwalifikacji do etapu centralnego gratulujemy uzyskanego wyniku.
W trakcie etapu pisemnego i w czasie sprawdzania prac odbyły się trzy wykłady: „Mykotoksyny w żywności”, „Substancje toksyczne w żywności w aspekcie jej bezpieczeństwa zdrowotnego”, „Geny mocnych wrażeń” prowadzone przez wykładowców Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie i Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
mgr inż. Małgorzata Zarzycka
|