Strona główna  
   
  Historia szkoły  
   
  Absolwenci  
   
  Dokumenty szkoły  
   
  Ewaluacja wewnętrzna  
   
  Zasady rekrutacji  
   
  Nauczyciele  
   
  Samorząd Uczniowski  
   
  Rada Rodziców  
   
  Kierunki i wychowawcy klas  
   
  Kalendarz roku szkolnego  
   
  Profilaktyka  
   
  Kalendarz imprez i uroczystości  
   
  Olimpiady, konkursy, zawody  
   
  Koła zainteresowań  
   
  Matura  
   
  Egzamin zawodowy  
   
  Osiągnięcia uczniów  
   
  Patronaty i współpraca  
   
  Udział szkoły w projektach  
   
  Współpraca z zagranicą  
   
  Europejskie projekty edukacyjne  
   
  Klub Europejski Douzelage  
   
  Wolontariat  
   
   
   
  Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy  
   
  Gazeta szkolna "WIÓRY"  
   
  Super Klasa  
   
  Sport  
   
  Informacje dla rodziców  
   
  Doradca zawodowy  
   
  Internat  
   
  50 lat Liceum Ogólnokształcacego w Chojnie  
   
  Moodle  
   
   
 

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1@zsp1chojna.pl

tel./faks 91 414 20 29


 
 
PATRONATY - WSPÓŁPRACA
 
     
   
     
 
 
     
   
     
   
     
 
WOPR
 
     
   
 
 
     
     

 


 

http://www.olimpiadawiedzyozywieniu.pl/images/winieta.jpg

ELIMINACJE OKRĘGOWE
XIX OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU

 

Dnia 09.01.2014 r. w Szczecinie odbyły się okręgowe eliminacje XIX Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady jest  ,,Bezpieczeństwo żywności i żywienia’’. Bezpieczna żywność jest jednym z priorytetów polityki żywieniowej. Pożywienie nie może powodować żadnych szkodliwych skutków dla  zdrowia konsumentów.
Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu zawierającego:
- 30% zadań z zakresu tematyki wiodącej,
- 70%zadań z wiedzy o żywności i żywieniu.
Test składał się z zadań typu: uzupełnianie tekstu, wybór, prawda - fałsz, przyporządkowanie, skojarzenia.
Zadania z wiedzy o żywności i żywieniu obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o  żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno - chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem.
Przed pisaniem testu odbyła się rejestracja uczestników i losowanie miejsc na auli .

107

123

W eliminacjach okręgowych brało udział 48 uczniów z 25 szkół różnego typu: 15 osób z  liceum i 33 z techników województwa zachodniopomorskiego. Zgodnie z informacjami podawanymi przez Komitet Główny Olimpiady minimalna ilość punktów, decydująca o  wpisaniu na listę kandydatów do etapu centralnego wynosi 74.
Uczennica z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych – Weronika Tołłoczko zajęła 18 miejsce, uzyskując 45 punktów. Mimo braku kwalifikacji do etapu centralnego gratulujemy uzyskanego wyniku.
W trakcie etapu pisemnego i w czasie sprawdzania prac odbyły się trzy wykłady: „Mykotoksyny w żywności”, „Substancje toksyczne w żywności w aspekcie jej  bezpieczeństwa zdrowotnego”, „Geny mocnych wrażeń” prowadzone przez  wykładowców Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie i  Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

148

127

 

mgr inż. Małgorzata Zarzycka

 

 
 

LANGUAGE

Anglia
Niemcy Węgry


LINKI

Ministerstwo Edukacji Narodowej

Centralna Komisja Egzaminacyjna

Okręgowa Komisja Egzaminacyjna
w Poznaniu

Kuratorium Oświaty
w Szczecinie

Starostwo Powiatowe
w Gryfinie

Dziennik elektroniczny

Poczta

 
 

GALERIA

     
 
 
     
   
     
   
     
   
     
 
 
     
 
 
 


 
   
     
  WOŚP 2012  
     
 
Festiwal Piosenki Angielskiej 
 
     
 

 

 
Wszelkie Prawa Zastrzeżone 2007
ZSP w Chojnie