|
„Każda praca jest dobra, o ile jest dobrze wykonywana”
Albert Einstein
CYKL SPOTKAŃ Z LOKALNYMI PRACODAWCAMI
Cykl spotkań z lokalnymi
pracodawcami odbył sie w naszej szkole w terminie od 18
stycznia 2016 r. do 26 stycznia 2016 r. Realizacja tego
przedsięwzięcia odbyła się w ramach „Innowacyjnej
Szkoły Zawodowej na Rynku Pracy – III edycja”.
Spotkania z pracodawcami miały na celu uzyskanie odpowiedzi na pytanie: Czego od nas oczekuje rynek pracy i jak sprostać tym wymaganiom?
Pierwsze spotkanie z lokalnym
pracodawcą, panem Radosławem Stecem, właścicielem hurtowni instalacyjno
- budowlanej AIB z Chojny, odbyło się 18 stycznia 2016. W spotkaniu udział wzięli uczniowie kl. III WZ.
Pan Stec opowiedział uczniom o specyfice pracy sprzedawcy, zaznaczając,
że zawód sprzedawcy jest bardzo popularnym, ale również
wymagającym zawodem. W tej branży pan Radosław Stec pracuje od 20
lat i jest również pracodawcą, który zatrudnia w swojej
firmie młodocianych pracowników, uczniów naszej szkoły
kształcącej się w zawodzie sprzedawca.
Podczas spotkania pan Stec przedstawił uczniom swoje oczekiwania jako
pracodawca od przyszłych pracowników, których zatrudniłby
w swojej firmie. Poszukując pracownika, pan Radosław Stec zwraca uwagę
na motywację potencjalnego pracownika do pracy i jego osobowość oraz
znajomość produktu, który miałby sprzedawać. Ważne jest, aby
przyszły sprzedawca umiał badać potrzeby klienta, wiedział jak
doradzić, wspomóc przy wyborze zakupu danego produktu i posiadać
tzw. zdolności handlowe.
Młodzież dowiedziała się także jakie cechy powinien posiadać dobry
pracownik oraz jakie są wymogi współczesnego rynku pracy i jak
im sprostać:
- Po pierwsze nie należy zamykać się na dalsze kształcenie,
- Być otwartym na współpracę z innymi pracownikami firmy i posiadać umiejętności pracy w zespole,
- Rzetelnie wykonywać swoje obowiązki,
- Swoją osobą godnie reprezentować firmę,
- Być cierpliwym i odpornym na stres,
- Posiadać wysoką kulturę osobistą,
- Znajomość obsługi urządzeń biurowych,
- Być dyspozycyjnym.
Po wystąpieniu pana Radosława
Steca, uczniowie zadawali pytania związane z przyszłą
pracą w zawodzie sprzedawcy oraz możliwościami zatrudnienia
w firmie AIB.
Na zakończenie spotkania pan Stec zaznaczył, że w tej branży bardzo
ważna jest umiejętność nawiązywania i utrzymywania dobrych
kontaktów z klientami, ponieważ najlepszą reklamą firmy jest
zadowolony klient. W tym dniu spotkanie z pracodawcą
mieli również uczniowie klasy III technikum budowlanego,
klasy III monter zabudowy robót wykończeniowych w budownictwie i
klasy III w zawodzie stolarz.
Uczniowie spotkali się z właścicielem firmy budowlanej Termo -
Tech, panem Andrzejem Berdzikiem.
Pan Andrzej Berdzik przedstawił
uczniom specyfikę pracy w branży budowlanej. Jego firma zajmuje sie
również termoizolacją budynków. Podczas spotkania pan
Berdzik uczulał młodzież na przestrzeganie zasad bhp podczas pracy na
budowie, ponieważ branża budowlana zaliczana jest do rodzajów
działalności, z którymi związane jest bardzo wysokie ryzyko
zawodowe. Młodzież mogła zobaczyć niektóre akcesoria niezbędne w
pacy na budowie oraz zobaczyć jak wygląda profesjonalny
ubiór pracownika na budowie.
W dalszej części spotkania uczniowie zapytali pana Berdzika, czego
oczekiwałby od nich jako przyszłych pracowników w jego firmie?
Pan Andrzej Berdzik odpowiedział, że od swoich pracowników
oczekuje przede wszystkim uczciwości i sumiennej pracy, ponieważ od
efektów ich pracy zależny jest wizerunek firmy. Rzetelność to
podstawa, aby być dobrym fachowcem w tej branży. Liczy się
również kreatywność i chęć do pracy. Pracownik musi
również wykazywać się dobrym stanem zdrowia i niezawodną
kondycją fizyczną. Ważne jest, aby pracownik w jego firmie chciał
poszerzać swoją wiedzę o nowych technologiach i technikach pracy w tym
zawodzie. Wspomnieć należy także o dyscyplinie w pracy i umiejętności
pracy w zespole, ponieważ bez tego żadna firma nie będzie dobrze
prosperowała.
Pan Berdzik podkreślił, że w dzisiejszych czasach branża budowlana jest
dynamicznie rozwijającą się gałęzią naszej gospodarki, a pracownicy
budowlani są jednymi z najbardziej poszukiwanych
pracowników na polskim rynku pracy. Wspominając początki
działalności swojej firmy, pan Andrzej powiedział, że zaczynał od
dwóch osób pracujących w
firmie, a dzisiaj zatrudnia
kilkanaście osób. Nawiązał współpracę z firmami w
Niemczech i Dani, gdzie jego firma wykonuje duże inwestycje budowlane.
Na potwierdzenie swoich słów pokazał młodzieży projekty
budowlane dotyczące obiektu, którego budowę będzie
nadzorował w Berlinie.
Kończąc spotkanie uczniowie
zapytali jakie są szanse, że po skończeniu szkoły dostaną pracę w
firmie pana Berdzika? Pan Andrzej odpowiedział, że jeżeli będą już
posiadali odpowiednie kwalifikacje, to mogą się z nim skontaktować.
Dodał przy tym, że w tej branży ważna jest znajomość języków
obcych.
Kolejne spotkania odbyły się 25 i
26 stycznia 2016 r. Tym razem uczniowie klasy III
technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum
hotelarskiego oraz klasa III ZSZ w zawodzie kucharz spotkali się
z menadżerem hotelu Piast w Cedyni i restauracji Piastowska w Chojnie,
panią Jolantą Zalewską, która w imieniu właścicieli przybliżyła
młodzieży specyfikę pracy w hotelu i restauracji.
Pani Zalewska zaprosiła na spotkanie szefa kuchni z restauracji Piastowska, pana Grzegorza Dończyka.
W restauracji Piastowska uczniowie odbywają zajęcia praktyczne oraz miesięczne praktyki zawodowe.
Pani Jolanta Zalewska opowiedziała młodzieży o „blaskach i
cieniach” pracy w branży hotelarskiej dodając, że nie jest ważne
czy pracujemy w małej czy dużej restauracji, ważne jest, aby kochać to
co się robi i wkładać całe serce w wykonywaną pracę. Zarówno
pracując jako kelner czy kucharz należy mieć chęć do pracy, pomysły,
zdobywać doświadczenie, umieć zorganizować pracę w zespole. W branży
hotelarskiej ważne jest nastawienie do klienta, który
niejednokrotnie bywa uciążliwy, ale to od obsługi hotelu zależy czy
klient wróci tu po raz drugi.
Przedstawiając pana Grzegorza Dończyka, pani Zalewska powiedziała, że
sercem restauracji jest kuchnia i szef kuchni. Dobra organizacja pracy
w kuchni to podstawa dobrze zorganizowanego zespołu całego hotelu i
restauracji.
Pan Grzegorz przedstawił młodzieży specyfikę praca szefa kuchni i
kucharza, podając najważniejsze cechy którymi powinien
charakteryzować się dobry kucharz:
- wysoka kultura osobista,
- znajomość języków obcych,
- odpowiednie wykształcenie,
- wyobraźnia,
- zmysł estetyczny,
- samodzielność i inicjatywa w opracowywaniu nowych potraw
- podzielność uwagi
- doskonały stan zdrowia.
W
kuchni ważny jest sprzęt, który w dzisiejszych czasach powinien
być wysokiej klasy. Szef kuchni musi budzić zaufanie klientów.
Niejednokrotnie zadowoleni klienci proszą, aby szef kuchni przyszedł do
ich stolika, dziękując za przygotowany posiłek. I takie
sytuacje zdaniem pana Grzegorza są rekompensatą za trudy tej pracy.
Pani
Jola dodała, że młodociani pracownicy uczą się pod okiem Mistrza,
zdobywając bogate doświadczenie i wiedzę. Uczniowie, którzy mają
praktyki w restauracji, po skończeniu szkoły mają zapewnioną
pracę.
Cykl spotkań z pracodawcami przybliżył młodzieży specyfikę pracy w
danym zawodzie pokazując, że rynek pracy charakteryzuje się dużą
dynamiką zmian.
Szybki rozwój techniki, powstawanie nowych branż i
sektorów gospodarki, powoduje nieustające zmiany, mające wpływ
na rynku pracy i wymagania pracodawców względem przyszłych
pracowników.
Młodzi ludzie muszą posiadać wiedzę, która pozwoli im na
zapoznanie się z tymi zmianami, aby móc swobodnie i efektywnie
poruszać się w świecie zawodów i potrzeb rynku pracy.
doradca zawodowy
mgr Dorota Szwiec
|