Strona główna  
   
  Historia szkoły  
   
  Absolwenci  
   
  Dokumenty szkoły  
   
  Ewaluacja wewnętrzna  
   
  Zasady rekrutacji  
   
  Nauczyciele  
   
  Samorząd Uczniowski  
   
  Rada Rodziców  
   
  Kierunki i wychowawcy klas  
   
  Kalendarz roku szkolnego  
   
  Profilaktyka  
   
  Kalendarz imprez i uroczystości  
   
  Olimpiady, konkursy, zawody  
   
  Koła zainteresowań  
   
  Matura  
   
  Egzamin zawodowy  
   
  Osiągnięcia uczniów  
   
  Patronaty i współpraca  
   
  Udział szkoły w projektach  
   
  Współpraca z zagranicą  
   
  Europejskie projekty edukacyjne  
   
  Klub Europejski Douzelage  
   
  Wolontariat  
   
   
   
  Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy  
   
  Gazeta szkolna "WIÓRY"  
   
  Super Klasa  
   
  Sport  
   
  Informacje dla rodziców  
   
  Doradca zawodowy  
   
  Internat  
   
  50 lat Liceum Ogólnokształcacego w Chojnie  
   
  Moodle  
   
   
 

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1@zsp1chojna.pl

tel./faks 91 414 20 29


 
 
PATRONATY - WSPÓŁPRACA
 
     
   
     
 
 
     
   
     
   
     
 
WOPR
 
     
   
 
 
     
     

 


 

Projekt „Od praktyki do pracy 2” z programu Erasmus+


           
W dniach od 23 kwietnia do 23 maja 2016 r. dwanaścioro uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie, kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa oraz technik żywienia, odbyło praktykę zawodową w obiektach hotelarskich oraz restauracjach w Sherborne w Anglii oraz w Marsaskali na Malcie. Czterotygodniowe staże wdrożyły uczniów do edukacyjnej i zawodowej mobilności.
W ramach projektu dla uczestników odbyło się przygotowanie językowe, kulturowe oraz psychologiczno-pedagogiczne. Został zorganizowany kurs językowy, zakupiono słowniki, odbyły się spotkania z policjantem i pedagogiem, wszystko po to, aby uczniom ułatwić pracę w obcym państwie, by jak najwięcej z oferowanych możliwości skorzystali.
Uczennice kształcące się w zawodzie technik hotelarstwa: Klaudia Gil, Patrycja Kruszewska, Martyna Poręba, Ewa Sokołowska, Kaja Rumbuć i Natalia Wiśniewska pracowały w Sherborne w Anglii w hotelach: The Bakehouse Bed&Breakfast, The Grange at Oborne Hotel&Restaurant,  The Crown Inn oraz The Eastbury Hotel. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia: Weronika Pasiud, Klaudia Koblowska, Mateusz Kopias, Adam Ułanek, Konrad Szyszka, Kamil Fidos, którzy odbywali staże na Malcie, w Marsaskali, pracowali w restauracjach: JDJ Operations Ltd - Sensi oraz Illusions Ltd - 47 Summer Nights.

Staże odbywały się w wymiarze 40 godzin tygodniowo, a uczestnikom przysługiwały dwa dni wolne w tygodniu. Staż zawodowy miał na celu umożliwić uczniom pogłębienie wiadomości teoretycznych oraz rozwijanie umiejętności praktycznych, które są niezbędne w zawodzie technik hotelarstwa oraz technik żywienia. Uczniowie w hotelach oraz restauracjach byli odpowiedzialni za utrzymywanie czystości i porządku zarówno w pokojach, jak i częściach wspólnych hotelu, przyjmowanie i realizowanie zleceń związanych z obsługą gości w części mieszkalnej, dbanie o gości i mienie obiektu hotelarskiego oraz przygotowywanie i prezentowanie w nim ofert usług dodatkowych. Ich zadaniem była również kompleksowa obsługa gości w restauracji, w tym przygotowywanie sal poprzez nakrywanie do stołu czy dobór zastawy oraz przygotowywanie i serwowanie śniadań.
Uczniowie realizując praktykę zawodową doskonalili umiejętności m.in. z zakresu: obsługi urządzeń znajdujących się w jednostce mieszkalnej, dbania o estetykę ubioru i kulturę zachowania, dobierania bielizny i zastawy stołowej do rodzaju posiłków, obsługi klienta w restauracji oraz komunikatywnej rozmowy w języku angielskim.
Stażyści nauczyli się obsługi urządzeń gastronomicznych, ekspedycji potraw, sporządzania potraw charakterystycznych dla kuchni angielskiej, aranżacji sal restauracyjnych oraz pomagali w utrzymywaniu ich czystości. Przygotowywali pomocniki kelnerskie służące do przechowywania bielizny stołowej. Uczennice poznały metody podawania potraw i napojów. Ważnym doświadczeniem było zdobycie umiejętności parzenia różnych rodzajów  kaw i herbat. Stażyści wykonywali również zamówienia „room-service”, a także nauczyli się rozliczania kosztów konsumpcji z zastosowaniem różnych systemów.

Uczniowie obsługiwali przyjęcia weselne, chrzciny, obiady okolicznościowe, spotkania biznesowe oraz licznych turystów bardzo chętnie zatrzymujących się w tych uroczych hotelach w Sherborne oraz Marsaskali. Podczas czterotygodniowej praktyki w hotelach uczniowie zdobyli ogromne doświadczenie, wiedzę i umiejętności, podnosząc w ten sposób własne kwalifikacje zawodowe.
Młodzież bardzo chętnie uczestniczyła w lekcjach języka angielskiego, które były prowadzone przez  pana Boba Bets. Systematyczna nauka języka, a tym samym coraz większa jego znajomość sprawiły, że młodzi ludzie byli coraz bardziej pewni siebie i samodzielni.
Podczas stażu uczennice zwiedziły wiele ciekawych miejsc w Anglii, min. wybrzeże West Bay. Dzięki przepięknej pogodzie można było podziwiać wybrzeże Jurassic Coast, które jest wpisane do Światowego Dziedzictwa UNESCO. Odbyły wycieczkę do Exeter, podziwiając centralny punkt turystyczny miasta, czyli katedrę św. Piotra (St Peter's Cathedral).
W Sherborne uczennice również bardzo aktywnie brały udział w wydarzeniach kulturowych,   Uczestniczyły w koncertach i mini recitalach muzyków, którzy zjechali z wielu krajów chcąc doskonalić swój warsztat podczas XVII Festiwalu Muzycznego Sherborne Abbey. Podziwiały Opactwo Abbey i zwiedziły lokalne muzeum. Zobaczyły jedną z większych atrakcji turystycznych regionu, mianowicie Nowy Zamek wraz z otaczającymi go ogrodami oraz położone nieopodal ruiny Starego Zamku z wielowiekową historią. Dzięki uprzejmości przyjaciół z Sherborne mogły również potrenować grę w skittles.

Na Malcie odpowiedzialnością gastronomów było przygotowanie sal restauracyjnych do przyjęcia gości, porządkowanie stołów po posiłku, podawanie karty menu i realizacja zamówień, stosowanie różnych metod sporządzania  potraw czy dobieranie i obsługa  maszyn i urządzeń stosowanych  do wykonywania zadań zawodowych. Odpowiadali także częściowo za promocję lokalu, zachęcając turystów do odwiedzenia go oraz odpowiadali za przygotowanie zamówień w barze. Stażyści pomagali też w procesie przygotowania posiłków w restauracji, utrzymywali czystość podczas pracy kuchni.

Grupa uczniów, która odbywała staż w restauracjach na Malcie, uczestniczyła w wyjeździe do stolicy kraju, Valletty oraz dawnej stolicy Mdiny. W ramach przygotowań do poznania kulturowo-językowego kraju, pod opieką pana Charlotta Mifsuda uczestniczyli w rejsie na Gozo. W ciągu spędzonego tam dnia uczestnicy obejrzeli najciekawsze zakątki uroczej wyspy, m.in. stolicę wyspy Victorię wraz z Cytadelą, kościół i katakumby gdzie przebywał św. Paweł, bazylikę Ta’Pinu oraz Lazurowe Okno.

Program praktyk został przygotowany i wdrożony w szkole zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej w ramach Europejskiego systemu transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym (ECVET). Są to wspólne ramy metodologiczne mające ułatwić akumulację i transfer osiągnięć odpowiadających efektom uczenia się z jednego systemu kwalifikacji do innego. Celem systemu jest propagowanie mobilności transnarodowej i dostępu do uczenia się przez całe życie. Dzięki temu systemowi bez problemów można przełożyć wynik ze stażu za granicą na polskie warunki. Dzięki tej inicjatywie stażyści mogą łatwiej uzyskać uznanie odbytych staży, zdobytych umiejętności oraz wiedzy w innym państwie członkowskim UE.
Czterotygodniowy staż zarówno w Anglii jak i na Malcie był dla uczniów szkoły bardzo ważnym doświadczeniem. Zdobyli nowe umiejętności, podnieśli kwalifikacje zawodowe i kompetencje językowe.


Uczniowie osiągnęli wielowymiarowe korzyści: zawodowe, intelektualne, poznawcze i emocjonalne. Dziś, to młodzi obywatele świata, którzy zobaczyli i uwierzyli, że mogą podjąć pracę za granicą w bardzo dobrych hotelach i restauracjach. Właściciele hoteli oraz restauracji, gdzie odbyła się praktyka docenili trud i zaangażowanie uczniów, wystawiając im świetne referencje i oceny ze stażu.


Opiekunowie:
mgr Karolina Kubowicz
mgr Marek Bednarz

 

 

 

 
 

LANGUAGE

Anglia
Niemcy Węgry


LINKI

Ministerstwo Edukacji Narodowej

Centralna Komisja Egzaminacyjna

Okręgowa Komisja Egzaminacyjna
w Poznaniu

Kuratorium Oświaty
w Szczecinie

Starostwo Powiatowe
w Gryfinie

Dziennik elektroniczny

Poczta

 
 

GALERIA

     
 
 
     
   
     
   
     
   
     
 
 
     
 
 
 


 
   
     
  WOŚP 2012  
     
 
Festiwal Piosenki Angielskiej 
 
     
 

 

 
Wszelkie Prawa Zastrzeżone 2007
ZSP w Chojnie