|
Projekt „Od praktyki do pracy” w ramach programu Erasmus+
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych od wielu lat realizowane są
międzynarodowe projekty edukacyjne. Ważnym elementem wśród nich
są staże zagraniczne, podczas których młodzież z technikum ma
szansę odbyć swoje obowiązkowe praktyki szkolne w ciekawych miejscach,
poznając nową kulturę, rozwijając kompetencje językowe, kształtując
swoją tożsamość europejską i ucząc się tolerancji.
W 2015 roku realizowany był projekt "Od praktyki do pracy",
który polegał na odbyciu 4-tygodniowych staży przez 12
uczniów Technikum Zawodowego w zawodach technik hotelarstwa i
technik żywienia i usług gastronomicznych. Staże odbywały się w
hotelach i restauracjach w Anglii i na Malcie pomiędzy 13 lipca a 14
sierpnia.
Uczennice kształcące się w
zawodzie technik hotelarstwa: Agata Płocha, Dagmara Mastela, Patrycja
Zalcewicz, Kaja Rumbuć, Martyna Poręba i Natalia Wiśniewska pracowały w
Sherborne w Anglii w hotelach Bakehouse, Grange at Oborne, Crown
Inn oraz Eastbury.
Uczniowie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych,
Weronika Tołłoczko, Daria Gers, Monika Michasiuk, Piotr Borczyński,
Mateusz Walczak i Piotr Galant odbywali staże w Marsaskali na Malcie w
restauracjach Sensi i 47 Summer Nights.
W ramach projektu dla uczestników odbyło się przygotowanie
językowe, kulturowe oraz psychologiczno-pedagogiczne. Został
zorganizowany kurs językowy, zakupiono słowniki, odbyły się spotkania z
policjantem i pedagogiem, wszystko aby uczniom ułatwić pracę w obcym
państwie, by jak najwięcej z oferowanych możliwości skorzystali.
Staże odbywały się w wymiarze 40
godzin tygodniowo a uczestnikom przysługiwały 2 dni wolne w tygodniu.
Uczennice w hotelach były odpowiedzialne za utrzymywanie czystości i
porządku w jednostkach mieszkalnych, zarówno w pokojach jak i
częściach wspólnych hotelu, przyjmowanie i realizowanie
zleceń związanych z obsługą gości w części mieszkalnej, dbanie o gości
i mienie obiektu hotelarskiego. Ich zadaniem była również
kompleksowa obsługa gości w restauracji hotelowej, przygotowywanie sali
poprzez nakrywanie do stołu czy dobór zastawy oraz aranżacja
miejsca do śniadania.
Na Malcie odpowiedzialnością
gastronomów było przygotowanie sali restauracyjnej do
przyjęcia gości, porządkowanie stołów po posiłku, podawanie
karty menu i realizacja zamówień, stosowanie różnych
metod sporządzania potraw czy dobieranie i obsługa maszyn i
urządzeń stosowanych do wykonywania zadań zawodowych. Stażyści
pomagali też w procesie przygotowania posiłków w restauracji,
utrzymywali czystość podczas pracy kuchni. Odpowiadali także częściowo
za promocję lokalu, zachęcając turystów do odwiedzenia go oraz
odpowiadali za przygotowanie zamówień w barze.
Wszyscy uczestnicy projektu wzięli udział w zajęciach językowo –
kulturowych prowadzonych już na miejscu przez nauczyciela języka
angielskiego Pana Boba Betts’a w Sherborne, a w Marsaskali przez
Pana Charlota Mifsuda. Spotkanie to miało na celu zapoznanie
uczniów z miejscem w którym przebywali, jego kulturą,
zwyczajami i historią.
Staże za granicą to nie tylko
praca, w ramach odpoczynku młodzież miała możliwość zobaczenia wielu
ciekawych miejsc. Stażystki w Anglii zwiedziły urocze miasteczko
Sherborne w którym mieszkały, a w nim m.in. zabytkowe opactwo,
zamek zbudowany przez Sir Waltera Raleigh, czy średniowieczny budynek
domu starców. Kolejne miejsca które miały okazje zobaczyć
to Exeter ze spektakularną katedrą czy Yeovil. Poza wycieczkami
uczennice wzięły udział w koncercie w hotelu The Crown i zobaczyły
wystawę w zabytkowym budynku Digby Hall.
Na Malcie stażyści poznawali piękno nadmorskiego kurortu w
którym mieszkali i pracowali - Marsaskali, m.in. kościół
parafialny św. Anny, wybudowany przez Joannitów w XVII wieku
oraz potężną wieżę strażniczą św. Tomasza. Zwiedzili
również stolicę wyspy Vallettę, a w niej XVII wieczną
Katedrę Św. Jana, monumentalny Pałac Wielkich Mistrzów, liczne
pałace i zabytkowe fortyfikacje. Jedna z wycieczek obejmowała dawną
stolicę Malty – Mdinę i Blue Grotto – piękną jaskinię
skalną. Udana okazała się wycieczka na Gozo. W ciągu spędzonego tam
dnia uczestnicy obejrzeli najciekawsze zakątki uroczej wyspy, m.in.
grotę Kalipso, stolicę wyspy Victorię wraz z Cytadelą, kościół i
katakumby gdzie przebywał
św. Paweł, bazylikę Ta’Pinu oraz Lazurowe Okno. Uczniowie wzięli
też udział w koncertach organizowanych w ramach dorocznych fiest w
miejscowości Bierżebbuga oraz w Marsaskali. Mieli także okazję zobaczyć
przygotowany z tej okazji pokaz fajerwerków.
Program praktyk został
przygotowany i wdrożony w szkole zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego systemu transferu osiągnięć w kształceniu i
szkoleniu zawodowym (ECVET). Są to wspólne ramy metodologiczne
mające ułatwić akumulację i transfer osiągnięć odpowiadających efektom
uczenia się z jednego systemu kwalifikacji do innego. Celem systemu
jest propagowanie mobilności transnarodowej i dostępu do uczenia się
przez całe życie. Dzięki temu systemowi bez problemów można
przełożyć wynik ze stażu za granicą na polskie warunki. Dzięki tej
inicjatywie stażyści mogą łatwiej uzyskać uznanie odbytych staży,
zdobytych umiejętności oraz wiedzy w innym państwie członkowskim UE.
Uczniowie ZSP w Chojnie rzetelnie i sumiennie realizowali swoje
obowiązki objęte programem praktyk, otrzymując od pracodawców
bardzo dobre referencje. Praca w zagranicznych hotelach i restauracjach
dała im doświadczenie, które z pewnością będzie przydatne w
przyszłej pracy zawodowej.
|