OKRĘGOWE ELIMINACJE XX OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU
I ŻYWNOŚCI
11 stycznia w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się okręgowy etap jubileuszowej XX
Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Hasłem przewodnim tegorocznej
olimpiady jest „Żywność prozdrowotna”. W rywalizacji wzięło
udział 37 uczniów z 20 szkół województwa
zachodniopomorskiego. Pytania dotyczyły problemów żywienia, ewolucji
sztuki kulinarnej i technologii potraw, teraźniejszości i
przyszłości żywności prozdrowotnej. Naszą szkołę reprezentowała
Weronika Tołłoczko z klasy IV TŻ, która zajęła 23 miejsce.
W trakcie trwania eliminacji, dla
opiekunów i młodzieży zorganizowano wykłady prowadzone przez
pracowników wyższych uczelni Szczecina oraz pokazy: baristyczny
i piekarniczy.
Małgorzata Zarzycka
|