Wycieczka dydaktyczna do restauracji Piastowska oraz Hotelu Rolsped
Dnia 18 maja 2016 roku klasa 1 TH, w ramach zajęć z pracowni hotelarskiej, wzięła udział w wycieczce dydaktycznej. Celem zorganizowanej wycieczki było zapoznanie się z bazą noclegową i gastronomiczną restauracji Piastowska oraz Hotelu Rolsped w Chojnie.
Opiekę nad młodzieżą sprawowały Pani Izabela Barylska i Pani Katarzyna Skotnicka, nauczycielki przedmiotów hotelarskich w ZSP w Chojnie.
Pierwszym obiektem zwiedzania była Restauracja Piastowska, podczas którego uczennice zostały oprowadzone przez Panią kierownik i szefa kuchni - przekazali oni wiele cennych informacji na temat pracy obiektu.
Restauracja Piastowska posiada 5 jednostek mieszkalnych, które zostały obejrzane z zaciekawieniem i zrobiły duże wrażenie na uczniach. Zadawano pytania między innymi na temat ilości gości, którą może pomieścić baza noclegowa czy cen jednostek mieszkalnych.
Z zainteresowaniem zwiedzono także kuchnie i zaplecza gastronomiczne. Uczniowie poznali także zasady funkcjonowania baru w lokalu oraz obsługę programu gastronomicznego i windy towarowej. Największe wrażenie zrobiło na uczniach Patio z pięknym widokiem na ogród w restauracji.
Po zwiedzeniu restauracji Piastowska młodzież udała się do Hotelu Rolsped. Uczniowie z zaciekawieniem oglądali hotel pracowniczy, czyli pokoje hotelowe, kuchnię dla gości, gdzie można samemu przyrządzić posiłek. Uczennice 1 TH zostały oprowadzone przez uczniów klasy III TH, którzy w tym czasie odbywali praktykę zawodową, tj: Dawida Wróbla, Katarzynę Toporek, Elizę Koszulińską i Kamilę Cieluch.
Na koniec wycieczki uczestnicy udali się do Restauracji Capri i wrócili z pełnym bagażem wiedzy do szkoły.
mgr Katarzyna Skotnicka
|