TARGI GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE
Dnia 18.03.2016 roku uczniowie ZSP w Chojnie, w zawodzie technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych, brali udział w wycieczce dydaktycznej do Kołobrzegu.
Kluczowym elementem wycieczki było uczestnictwo w Targach Hotelarsko – Gastronomicznych w Hali Milenium w Kołobrzegu.
Targi Gastro-Hotel, to możliwość spotkań z wystawcami, czołowymi producentami i liderami rynku gastronomiczno – hotelarskiego. Dla uczniów to kompendium wiedzy o nowościach i trendach w wyposażaniu hoteli i restauracji w tekstylia, środki czystości, artykuły spożywcze, półprodukty oraz nowinki techniczne i oprogramowanie.
Targi Gastro-Hotel, to salon nowości, branżowych hitów, atrakcji, pokazów, szkoleń zarówno dla przyszłych i obecnych pracowników, jak i kadr menadżerskich, to salon o kameralnej atmosferze w profesjonalnej oprawie.
Uczestnicy oprócz licznych pokazów i degustacji produktów brali udział w szkoleniu pt. „Predyspozycje i sylwetka psychologiczna hotelarza i gastronoma. Czy to zawód dla mnie?”. Rozmawiano głównie na temat predyspozycji i kompetencji niezbędnych do podjęcia zawodu w hotelu czy w restauracji. Szkolenie prowadziła dyrektor hotelu, p. Anna Juras, która wzbudziła wielkie zainteresowanie i zaraziła pasją do wykonywania tego zawodu. Na koniec uczniowie dostali zaświadczenia o uczestnictwie w wyżej wymienionym szkoleniu.
Kolejnym punktem programu była wycieczka do Hotelu Aquarius***** zlokalizowanego w uzdrowiskowej dzielnicy Kołobrzegu, zaledwie 280 m od morza. Hotel posiada 201 komfortowo wyposażonych pokoi. Dysponuje jednym z największych SPA w Polsce (40 nowoczesnych gabinetów), basen sportowy (25 m długości), basen rekreacyjny z atrakcjami wodnymi, brodzik dla dzieci oraz jacuzzi. Dopełnienie strefy relaksu stanowią różnorodne sauny oraz taras słoneczny z leżakami.
Hotel jest miejscem przyjaznym dzieciom, dlatego na każdym kroku znajdują się udogodnienia dla najmłodszych. Hotel AQUARIUS SPA***** jest wyjątkowym miejscem zarówno dla Gości indywidualnych, jak i biznesowych.
Energetyczna, kolorowa fasada budynku nawiązuje do promieni słońca. Duża przestrzeń hotelu pozwala na swobodne funkcjonowanie, przepełnione dyskrecją i wyjątkową atmosferą.
Uczniowie odbyli 1.5 godzinną wycieczkę po obiekcie. Zobaczyli trzy rodzaje jednostek mieszkalnych. Mieli możliwość porównania apartamentu, standardowego pokoju dwuosobowego i pokoju typu superior. Zwiedzili obiekty gastronomiczne, znajdujące się na terenie hotelu, w tym restaurację Horyzont, która jako jedna z nielicznych w Polsce znalazła się w prestiżowym gronie restauracji wyróżnionych certyfikatem Slow Food potwierdzającym, że serwowane w niej dania powstają na bazie produktów pochodzących od regionalnych dostawców i są ekologicznie uprawiane. Oglądali również liczne sale konferencyjnie, pub z dyskoteką, a także strefę SPA.
Wycieczka zakończyła się spacerem po plaży. Organizatorami i opiekunami wycieczki były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych i hotelarskich: Izabela Barylska, Bianka Małysz-Lewandowska, Katarzyna Skotnicka i Justyna Sumara.
|